maandag 10 december 2012

1094 Beatles: She's leaving Home. Over Huizen

Daar gaat ie dan. Dit jaar trok de uitdaging om mee te schrijven over de top 2000 2012 mij niet. De verbinding met "De Profeet" van Kahlil Gibran, zoals door Heldinne voorgesteld leek mij nogal ingewikkeld. Mijn hoofd stond er niet naar. Maar vanmorgen om een uur of 5 kwam het hard binnen, in elk geval mijn verhaal voor dit thema.
En nu ik Gibran's Over Huizen weer gelezen heb werd dit alleen maar sterker.

Wat is er aan de hand?

Twee jaar geleden liep ik het laatste kraakbeen van mijn knieën op de caminho Portuguès. Ruim een maand leefde ik uit een rugzakje en wist: Ik heb niet zoveel nodig, ik kan mijn huis vol erfstukken en verzamelingen met een gerust hart en uiteraard in overleg met mijn zoon een heel stuk leger maken. Een kleiner huis met veel minder spullen maakt mij vrijer... Mooie gedachten die in mijn prijzige comfortzone weer snel naar de achtergrond zakten tot...
Eergisteren:
Na vier jaar wachtlijst, kreeg ik het aanbod voor de huur van een mini-appartement in een prachtig pand. Het uur van de waarheid!
Al twee nachten slaap ik nauwelijks vanwege vele dwanggedachten die door mijn ook nog wat grieperig hoofd rondspoken.
Waar laat ik de boeken die mijn grootvader schreef en die niemand meer leest? De fotoboeken met werk van mijn vader en van vele van zijn collega's. De verzameling boeken over Amsterdam die mijn moeder voor mijn zoon bestemde, maar die niet in zijn kleine huisje past. Het servies van tante Martha, het kastje van oma, de artikelen en dagboeken van mijn moeder?

En vanmorgen draaide ik rusteloos in mijn bed denkend dat ik wel naar dat kleine huisje wil, maar dan het liefst nog steeds als een dochter die het nest uit vliegt. Het is makkelijk loslaten als je weet dat er altijd een weg terug is. En ik was weer twintig en hoorde mijn moeder zingen, vanaf het dakterras vanwaar ze kon zien hoe ik mijn meisjeskamer aan het inpakken was om "op mijzelf" te gaan wonen : "She's leaving Home". 1094


Maar ik ben 62 en heb in vele fasen, na diverse verhuizingen en boedelopruimingen al heel veel achter mij gelaten. Dit moet de laatste keer worden en met dat liedje in mijn hoofd moest ik net zo hard huilen als toen.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Professor Tulpstraat,Amsterdam,Nederland

4 opmerkingen:

 1. ja, moeilijk! Is een opslagruimte erbij huren voor het familiearchief ook een optie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker een optie. Neemt niet weg dat het proces van al die jaren maar door blijft gaan. En het denken over spullen... Maar daarover straks meer!

   Verwijderen
 2. Prachtig, wat heb je dit mooi beschreven! Het raakt me. Ik ben benieuwd hoe je dit allemaal voorelkaar gaat krijgen. Met een gerust hart, weet ik: het gaat je lukken! Zeker en vast! You're leaving home ... To get home.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ontroerd, door de combinatie van jouw woorden/ de tekst van de Beatles en juist deze muziek.

  BeantwoordenVerwijderen